Polgármester

Palkó József polgármester

Név: Palkó József
Titulus:Polgármester
Telefonszám:06-47-532-002; 06-47-532-003
Fax:06-47-532-004
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fogadóóra:Minden nap, munkaidőben
Tagja: Leírás:
Cím:3882 Abaújkér, Rákóczi u. 26.

A ma közel hétszáz fős település polgármestere Palkó József 1948. május 15-én született Abaújkéren. Édesapja molnár mester volt, a miskolci István- malom főmolnárságáig vitte, sajnos nagyon fiatalon, negyvenegy éves korában meghalt. A ma már nyugdíjas édesanyja a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozott. András nevű öccse jelenleg Abaújszántón él, Margit húga Budapesten egy fodrászatban dolgozik. Bár a tanulásban nem különösebben jeleskedett, azért szerette a  matematikát és Szabó Sándorné tanító néni jóvoltából a humán tárgyakat.
Szabadidejében elsősorban a nyúl- és galambtenyésztéssel foglalkozott, és mér ekkor szívesen lejárt a haverokkal pecázni a Hernádra.

A szerencsi 118. Számú Szakmunkásképző Intézetben tanulta a géplakatos szakma elméleti ismereteit. A vilmányi gépállomásra járt szakmai gyakorlatra. Ezerkilencszázhatvanhattól Balassagyarmaton a határőrségnél szolgált huszonhét hónapot. Leszerelése urán a KPM Közúti Igazgatóságán dolgozott, gépkocsivezető, nehézgépkezelő volt, közben Encsen a Váci Mihály Gimnázium levelező tagozatán leérettségizett. Másfél évtizedet töltött itt, időközben tanfolyamokon képezte magát, még vendéglátó-ipari üzletvezetői képesítést is szerzett.

1985-ben pályázat útján lett a helyi ÁFÉSZ 4. számú boltjának vezetője. Bekapcsolódott a helyi közösségi életbe, tanácstaggá választották, a helyi népfront elnöke, majd a rendszerváltás idején, amikor a település Abaújszántóhoz tartozott, községi elöljáró lett. Ezerkilencszázkilencvenkilencben három induló közül, nagy fölénnyel választotta meg a település lakossága polgármesterének. Azóta még kétszer újra választották. Kezdő polgármesterként még egy asztala, széke sem volt, való igaz mindent a nulláról kellett kezdeniük. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben jelentőset lépett előre a korábban teljesen elhanyagolt település.

1991-ben önerőből egészséges vizet adtak a falunak, majd visszaállították a háziorvosi szolgálatot és a falugondnoki rendszert. Aztán kiépült a gázhálózat és a telefonhálózat, benzinkút épült a faluban, majd ravatalozót építettek Abaújkéren és a hozzátartozó településrészen, Aranyoson.

1994-ben készült el az idősek otthona, több utcát leaszfaltoztak, létrejött a kábeltévé-hálózat, majd kialakították a körjegyzőséget, amelyhez négy település (Abaújkér, Abaújalpár, Hernádbűd és Pere) tartozik. Az elmúlt években készült el a millenniumi emlékpark, a faluház és felújították a polgármesteri hivatalt is. A településen harminc gyerekkel egycsoportos óvoda működik, iskolásaink közül az alsósok helyben tanulnak, a felsősök bejárnak Encsre és Abaújszántóra.

"Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a helyi képviselő-testülettel - mondja a polgármester úr - közülük hat képviselővel már 1990-en óta együtt dolgoztunk a településért, a jegyző vezetésével hozzáértő szakapparátus jött létre. Ha volt egy jó ötlet azt mindenki támogatta, igaz mindig számon kérték az elvégzett munkát, de soha sem akadályozták a községgel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseimet. Úgy érzem, a lakosság nagy többsége elfogad és támogat."

A polgármester úr két évtizeden át a helyi sportegyesület elnöke volt, ma is segíti a focicsapatot. 1970-ben kötött házasságot Németh Margittal, aki egész életét a kereskedelemben töltötte, ma is boltvezető a faluban.
Házasságukból két gyermek született: 1971-ben József, aki számítástechnikai szakember, Budapesten él, egy hatéves kisfiú, Máté, édesapja.
Anita 1972-ben jött a világra, ő óvodapedagógus, a helyi óvoda vezetője, egy nyolcéves fiú és egy négy éves lány édesanyja.

A polgármester úr szabad-idejében legszívesebben az unokáival foglalkozik, és máig sem hagyott fel gyerekkori szenvedélyével, a horgászással. Ha csak tehetik, idejüket Tiszavasváriban, a hétvégi házukban töltik, gyakran megfordulnak ott, de évente néhányszor színházba is eljutnak. Eddigi életével elégedett, szeretné, ha a falujában minél hamarabb kiépülne a szennyvízcsatorna és megvalósulna régi álma: egy bentlakásos szociális otthon.